logo
Select period
Search from map
Menu

Istorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba)

Sa 21/09/2024 10:00
Lukiškių kalėjimas 2.0, Vilnius

Lukiškių kalėjimo kompleksas šiandien liudija, kad buvusi įkalinimo vieta visada turės simbolinį krūvį. Kaip istorinis tyrimo objektas, buvęs Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas kol kas sulaukė tik kelių išsamesnių tyrimų. Nenuostabu, juk daugiau nei prieš šimtą metų pastatytas Lukiškių kalėjimo kompleksas pats tapo istorija ir buvo uždarytas tik 2019 m. liepą.

Po 3 metų kapstymosi po istorijos archyvus, nesuskaičiuojamų valandų pokalbių su istorikais ir bandomųjų pasivaikščiojimų, turime rezultatą – ilgai lauktą ir vertingą istorinį pasivaikščiojimą Lukiškėse. Rinkome duomenis iš istorinių archyvų, knygų, straipsnių apie kiekvieną iš 115 metų Lukiškių kalėjimo laikotarpį. Kláusėm ir klaũsėm žmonių prisiminimų ir istorikų įžvalgų. Istorinis pasivaikščiojimas apima nuoseklų praeities vaizdinį pradedant nuo kalėjimo, kuris stovėjo dar prieš pastatant Lukiškių kalėjimą.

Žingsnis po žingsnio nusikelk į Lukiškių kalėjimo istoriją.
Šį pasivaikščiojimą parengė profesionali gidų ir istorikų komanda.

Tai kvietimas akis į akį susidurti su Lukiškių kalėjimo praeitimi, kurios dalimi buvo lietuvių, lenkų, žydų, baltarusių ir kitų tautybių bei politinių pažiūrų nuteistieji. Vilniaus multikultūriškumas atsispindėjo ir tikėjime – į Lukiškių kalėjimo kompleksą buvo integruota stačiatikių cerkvė, katalikų koplyčia ir žydų maldos namai.

Lukiškių kalėjimas oficialiai veikė 115 metų ir per šį laiką „tarnavo” visiems režimams: carinei Rusijai, lenkmečiui, pirmajai Lietuvos Respublikai, nacių okupacijai, sovietinei okupacijai, nepriklausomai Lietuvai. Valdžia nuolat keitėsi, o kalėjimo, kaip reikėjo, taip reikėjo. Kompleksui daugiau nei šimtą metų veikiant kaip kalėjimui, būdavo visko tikrąja to žodžio prasme. Geriausiai tai liudija tikros ir jautrios žmonių istorijos.

„Mano daiktus peržiūrėjo uniformuota moteris. Nuogai neišrengė, šiek tiek paviršium perbraukė drabužius. Pravedė pro kiemą į tą…” „Atėmė iš mūsų pinigus, laikrodėlį, peiliuką (ketino paskui atiduoti) ir atidavė mus…” „Pakilome su palyda į trečiąjį aukštą metaliniais net skambančiais laiptais. Gruzino išvaizdos uniformuotas NKVD viršila…” Kaip skirtingais istorijos etapais Lukiškių kalėjimas „sutikdavo” ir „priimdavo” atvykusius?

Daugeliui į atmintį smarkiai įsirėžė kameros. Prisiminimuose rašoma: „6 žingsnių ilgio ir 3 pločio.” „Tik keturių žingsnių ilgumo.” „Daugybė 2 x 5 metro dydžio vienučių.” „Karcerio plotas buvo maždaug 2 x 4 metrai.” Kiek žmonių jose leisdavo savo dienas skirtingais laikotarpiais ir kaip?

Priminsime, kad Lukiškių kalėjime kalėjo garsūs žmonės - Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai Jonas Vileišis, Mykolas Biržiška ir Vladas Mironas, Izraelio ministras pirmininkas Menachemas Beginas ir daug kitų istorinių asmenybių. Partizanų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas buvo gydomas Lukiškių kalėjimo ligoninėje, o rašytoja ir „Lietuvos žinių” redaktorė Žemaitė Lukiškių kalėjime atliko 2 savaičių bausmę, kai cenzoriui nepatiko vieno autoriaus rašinys laikraštyje.

„Istorinių pasivaikščiojimų metu norime ne tik padėti lankytojams prisiminti praeities įvykius, bet ir reflektuoti jų poveikį šiandieninei visuomenei. Lukiškių kalėjimas simbolizuoja ne tik bausmių sistemą, bet ir sudėtingus laikotarpius Lietuvos istorijoje – okupacijas, politinį pasipriešinimą ir visuomenės virsmus. Tai istorija, pasakojanti ir atspindi žmonių likimus, politinius virsmus ir visuomenės kaitą. Kai vaikštai erdvėse, kur kažkada gyveno, kentėjo ir tikėjo žmonės, istorija tampa gyva”, – taip apie šiuos pasivaikščiojimus pasakoja mūsų profesionalų gidų komanda.

Istoriniame pasivaikščiojime po Lukiškių kalėjimą galite paliesti ir net užuosti jo istoriją. Sienos čia pasakoja labai daug. Kalbant apie sienas, Lukiškių kalėjimas yra suprojektuotas architekto G. Trambickio ir jo komandos taip, kad abiejuose korpusuose prižiūrėtojai akimis aprėptų kaip įmanoma daugiau kamerų. Kalėjimo architektūra yra atskira ir dar viena svarbi istorinių pasivaikščiojimų tema.

Ką apie istorinius pasivaikščiojimus sako istorikai ir ekspertai?

„Daugiabriaunę multikonfesinio ir daugiataučio Vilniaus (o gal ir valstybės) istoriją Lukiškių kalėjimas puikiai reprezentuoja. Tai savotiškas „kruvinųjų žemių” dramos mikrokosmosas. Tad ir šiandien tai neabejotina dialogo erdvė. Dialogo su praeitimi, dabartimi, o drauge ir su pačiu savimi”, – sako istorikas, gidas ir keliautojas Vladas Liepuonius.

„Istorinis pasivaikščiojimas po Lukiškių kalėjimo kompleksą akcentuoja visą kompleksišką šios vietos istoriją – caro laikus, skaudžius okupacinius laikotarpius ir galiausiai Lietuvos nepriklausomybę. Čia kalbama apie istorines asmenybes, net kalėjimo architektūros specifiką ir kalėjimo filosofinę prigimtį. Kalbėti apie šios vietos istoriją yra skaudu ir jautru, bet įmanoma bei reikalinga”, – po istorinio pasivaikščiojimo dalinosi Vilniaus miesto savivaldybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Kamilė Gogelienė.

„Lukiškių kalėjimas, tai ne tik kalinių žargonas ir prižiūrėtojų prisiminimai. Atidarytos 1904 m. ir uždarytos 2019 m., Lukiškės yra visa XX amžiaus Vilniaus istorija. Labai įdomu, nors ir slogu yra tą istoriją patirti per represinės įstaigos prizmę. Džiaugiuosi, pavyko paruošti tokį pasivaikščiojimą. Net tie, kurie mano, kad yra išlandžioję visus kalėjimo užkaborius, nustebs atsidūrę tokiose vietose, kurių net neįsivaizdavo esant”, – teigia Vilniaus muziejaus direktorė Rasa Antanavičiūtė

Pasivaikščiok po kalėjimą dieną, naktį arba rinkis šį naują istorinį formatą. Tai yra 3 skirtingos ir viena kitą papildančios patirtys mieste, kurių neįmanoma palyginti tarpusavyje.

Lukiškių kalėjimo objektai

Sakoma, kad užbaigus kalėjimo statybas, tai buvo vienas moderniausių pastatų visoje Rusijos imperijoje. Kad būtų galima apžiūrėti visą šios architektūros grožį, kalėjimo vadovas netgi siūlė pasivaikščiojimą po Lukiškių priemiestį. Mes šiandien kviečiame pasivaikščioti ne tik aplink kalėjimą, bet ir jame.

Lukiškių kalėjimo kompleksą sudaro administracinis pastatas, Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvės pastatas, bendrabučio pastatas, kalėjimo pastatas, kalėjimo-ligoninės pastatas, tvora ir kontrolinis perėjimo postas. Šis kompleksas įtrauktas į Kultūros vertybių registrą ir turi nacionalinės kultūros vertybės statusą.

Dabar Lukiškių kalėjime vienu metu telpa sustojęs ir amžinai į priekį judantis laikas. Išlaikant 18 tūkst. kvadratinių metrų komplekso autentiką, čia vyksta pokytis, virsmas ir (ko)kūryba.

Lukiškių kalėjimas 2.0

Naują Lukiškių kalėjimo versiją jau dabar aplankė daugiau nei 1 milijonas žmonių. Ši konversija pažadino miestiečių ir menininkų dėmesį. Lukiškių kalėjimas 2.0 kuria kitą įvaizdį, pakeitė emociją ir turi naują prasmę. Lukiškių kalėjimas 2.0 nėra tik nauja ar geresnė kalėjimo versija. Tai gerokai daugiau.

Ši konversija yra vienas įdomiausių kultūros reiškinių Lietuvoje ir pasaulyje. Lukiškių kalėjimas šiandien yra miesto traukos centras, pilnas kultūros, muzikos, meno ir šviesių žmonių. Mūsų pasiūlytas konversijos formatas vienija 500+ kūrėjų ir rezidentų. Rezidentų bendruomenė Lukiškėse kuria gėrį ir juo dalinasi su miestiečiais. Taip istorinis paveldo objektas Vilniaus centre tapo muzikos, modernaus meno, kino ir kultūros generatoriumi. Kultūros čia labai daug, dėl to menininkai ir kūrybininkai nori čia kurti.

Ši vizija ir konceptas pritraukė Europos ir pasaulio dėmesį. Belieka toliau keisti požiūrį, mėgautis gražiu pokyčiu, įprasminti istoriją ir nepamiršti praeities.

Show moreShow less
Event Date / Time Venue Price  
Istorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba) Sa 21/09/2024 10:00 Lukiškių kalėjimas 2.0, Vilnius 15.00
Event Istorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba)
Date / Time Sa 21/09/2024 10:00
Venue Lukiškių kalėjimas 2.0, Vilnius
Price 15.00
Good to know

Bilietas galioja vienam žmogui vienam pasivaikščiojimui su gidu-kalėjimo prižiūrėtoju. Viename pasivaikščiojime gali būti 16 žmonių grupė. Pasivaikščiojimas įvyksta net ir tuomet kai yra nupirktas vienas bilietas. Bilietai nėra keičiami ar grąžinami, nebent pasivaikščiojimas neįmanomas dėl organizatorių kaltės.

Įsigykite pasivaikščiojimo bilietą iš anksto ir atvykite į atgaivintą Lukiškių kalėjimą jame nurodytu laiku. Atvykę į pasivaikščiojimą, sekite nuorodas ir eikite į laukimo vietą, ten ateis gidas - prižiūrėtojas jūsų pasiimti. Mūsų prižiūrėtojai pasirūpins jūsų viešnage kalėjime.

Pasivaikščiojimų trukmė: ~2:00 val.

Vaikai iki 7 metų imtinai įleidžiami į pasivaikščiojimus nemokamai.

Kiekvienas Lukiškių kalėjimo lankytojas teritorijoje turi elgtis atsakingai ir atsargiai, taip, kad nesusižeistų ar nesužeistų kitų. Lankytojas atsako už save, savo saugumą  ir savo elgesį kalėjimo komplekse. Už žalą, kurią pasivaikščiojimo metu padarė lankytojas, atsako pats lankytojas, t. y. organizatorius jokiais atvejais atsakomybės už lankytojų padarytą žalą neprisiima. Organizatoriai pasilieka teisę neįleisti neblaivių ar apsvaigusių asmenų keliančių grėsmę sau ir aplinkiniams. Piktybiški dalyviai gali būti įspėti ir išprašyti iš renginio neatlygintinai.

Nepilnamečiai asmenys negali būti palikti be tėvų/globėjų priežiūros. Už nepilnamečių asmenų saugumą atsako tėvai/globėjai ar atsakingi asmenys.

Rekomenduojama atsižvelgti į sezoną, kuriuo atvykstate į pasivaikščiojimą. Vasaros metu nepamirškite su savimi pasiimti vandens, o šaltuoju metų sezonu, šilčiau apsirengti.

Vėlavimo atveju galite būti neįleisti į pasivaikščiojimą. 

Privatūs istoriniai pasivaikščiojimai

pasivaiksciojimai@lukiskiukalejimas.lt
tours@lukiskiukalejimas.lt


The event organiser takes responsibility for the event and its quality. In the event of cancellation or postponement of the event, the organiser is responsible for deciding on the return of tickets and refunds and is liable for refunds and damages. Tickets are non-exchangeable and non-refundable (including non-attendance).
The ticket distributor is acting only as an independent agent and is not liable for refunds or damages. Refunds must be requested from the event organiser. For more information on ticket refunds, please refer to the "Consumer Policy" here.
 
Venue
Lukiškių kalėjimas 2.0
Lukiškių skg. 6 Vilnius Lithuania
Promoter
Aštuntas elementas UAB
Aštuntas elementas UAB
Lukiškių skg. 6, LT-01118, Vilnius
2.0@lukiskiukalejimas.lt
Reg. no: 303339069
VAT LT100009899315
Event Istorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba)
Date / Time Sa 21/09/2024 10:00
Venue Lukiškių kalėjimas 2.0, Vilnius
Price 15.00
Other dates Same promoter Same venue
Buy ticket Istorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba) NewNewIstorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba) Lukiškių kalėjimas 2.0, Vilnius
Buy ticket Istorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba) NewNewIstorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba) Lukiškių kalėjimas 2.0, Vilnius
Buy ticket Istorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba) NewNewIstorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba) Lukiškių kalėjimas 2.0, Vilnius
Buy ticket Istorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba) NewNewIstorinis pasivaikščiojimas Lukiškėse (lietuvių kalba) Lukiškių kalėjimas 2.0, Vilnius
No results have been found for your request.
Loading...
Reload