logo
Pasirinkite periodą
Paieška žemėlapyje
Meniu

Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai

Š 2024-10-05 19:00
MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius

Režisierė: Yevheniia Vidishcheva
Dramaturgas: Andriy Bondarenko
Atlikėjos: Marusya Ionova, Nadia Holubtsova
Saksofonas: Andrii Barmalii
Būgnai: Oleksandr Yavdyk
Elektroninė muzika: Walakos
Dienoraščių tekstų autorės: Ania Hretchkina and Nastia Hretchkina
VJ: Pavlo Sirko
Kostiumai: Oleksandra Verkhovska
Dizainas: Oleksandra Kovalova
Prodiusavimas: Vidlik projects, NASHi (Ukraina)

Premjera: 2023
Trukmė: 120 min.
Kalba: ukrainiečių k. su lietuvių k. subtitrais
Amžiaus cenzas: 14+
*Spektaklyje naudojama garsi muzika

– Ar turi erdvę, kurioje jauties saugiai?
– Turėjau.
– Papasakok.
– Močiutės namai. Ji negalėjo išspręsti mano problemų, bet bent jau nepadaugino jų. Tiesiog man sakydavo: „Nastia! Viskas bus gerai!“ Močiutė niekada nekritikavo manęs kaip mama. Rytais iškepdavo blynų, ir gyvenimas vėl būdavo gražus.

citata iš spektaklio

 

Anna ir Anastasija Hrečkinos – seserys dvynės iš Mariupolio, menininkės, aktyvistės, kurios savo gimtajame mieste ne tik rengė įvairius meninius projektus, bet ir planavo atidaryti veganišką kavinę ir ekologišką perdirbtų prekių parduotuvėlę.

2022-ųjų vasario 24-osios rytą prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, abi seserys tapo savo miesto tragedijos liudininkėmis. Trys Mariupolio apsiausties, kartu ir seserų gyvenimo savaitės, dienos ir minutės atsispindi jų dienoraščiuose, kuriuos spektaklyje „Marijos miestas“ įgarsina aktorės Marusia Jonova ir Nadia Holubcova.

Šis spektaklis atveria langą į erdvę, kurioje įprasta kasdienybė gali staiga virsti košmaru. Atlikėjai scenoje gyvai jungia įvairius muzikos žanrus – skambės ir tradicinė ukrainiečių liaudies muzika, dainos iš Donecko srities. Žiūrovus apgaubus garsiniam peizažui, vaizdo įrašai iš herojų vaikystės namų sugretinami su šiurpiais naujienų apie mūšius mieste siužetais.

Kūrėjai apie spektaklį 

Šiandien Ukrainoje yra didžiausio nuo Antrojo pasaulinio karo laikų sausumos karo fronto linija. Tačiau informacinio karo fronte ukrainiečiai jau daug ilgiau. Dešimtmečius Rusija bandė sunaikinti Ukrainą rusifikacijos, propagandos priemonėmis. Per melagingus naratyvus, tam tikras kultūros ir meno formas siekta ištrinti ukrainiečių nacionalinę tapatybę. Dabar matome, kaip ši taktika plinta ir stiprėja pasitelkiant politinius smogikus visame pasaulyje – Putiną, Modį, Orbaną, Trumpą.

Annos ir Anastasijos kūrybinis liudijimas yra kur kas daugiau nei tik pasakojimas apie išgyvenimą. Šis darbas atkuria Ukrainos istorijas ir pasakoja jas kolektyviniu ukrainiečių balsu.

Tikimės, kad „Marijos miestas“ sukurs erdvę nuoširdžiai diskusijai su likusiu pasauliu apie Europos širdyje vykstantį karą ir apie solidarumą, kurio reikia, kad kartą ir visiems laikams nugalėtume tironiją.

Apie kūrėjus

Spektaklio režisierė Yevhenija Vidishcheva – teatro ir muzikos kūrėja, prodiuserė, viena iš prodiuserinės organizacijos „Vidlik projects“ įkūrėjų. Dirba prie dokumentinių projektų socialinėmis ir politinėmis temomis, pastaruoju metu daugiausia dėmesio skiria karui ir jo pasekmėms. 

Andrii Bondarenko – dramaturgas, Dramaturgų teatro įkūrėjas, dirbantis prie socialinių ir politinių temų, kreipia didelį dėmesį į situacijos psichologinę pusę. Jo pjesės statytos įvairiuose Ukrainos ir užsienio teatruose.

Nadija Golubcova ir Marusia Jonova (Mariia&Magdalyna) – menininkės, dirbančios teatro ir muzikos sankirtoje, tyrinėjančios ukrainiečių literatūrą, bendradarbiaujančios su įvairiais muzikantais. 

Andrii Martynenko (Andrii Barmalii) – įvairių sričių menininkas, atlikėjas, kompozitorius. COVID-19 pandemijos patirtis įkvėpė jį aktyviai kurti muziką, o plataus masto Rusijos karas Ukrainoje pastūmėjo pradėti solinį projektą. Apmąstydamas asmenines ir socialines krizes, Andrii savo įžvalgas transformuoja į muzikinius ir fizinio teatro performansus. 

Oleksandr Yavdyk – menininkas, būgnininkas. Ilgametė praktika jam leidžia kurti talpius garsus ir improvizuoti įvairiuose muzikiniuose ir teatriniuose projektuose.

Andrii Sokolov (Walakos) – menininkas, elektroninės muzikos kūrėjas, kompozitorius. Pagrindiniai žanrai – breakbeat, IDM ir tamsių, lyriškų stilių sintezė. Kurdamas muziką Andrii dirba su dramaturgija. 

Pavlo Hunko (Pavlo Sirko) – menininkas ir didžėjus. Svarbiausia jo kūrybos idėja ir tikslas – realiame gyvenime pamatyti dalykus, kurie atrodo nerealūs, prisiliesti prie jų. Jungia įvairias medijas, prietaisus ir technologinius sprendimus. 

Prodiuseriai

Eksperimentinio teatro klubas NASHi siekia suteikti galimybę kylantiems Ukrainos teatro menininkams kurti inovatyvius scenos kūrinius pasaulinei auditorijai. Misija – į viešumą iškelti Ukrainos žmonių istorijas, jiems sprendžiant sudėtingas gėrio ir blogio dilemas karo šešėlyje. 

„Vidlik projects“ – tai komanda, dirbanti prie meninių sumanymų, reikšmių ir kontekstų.

Renginio nuoroda: http://www.sirenos.lt

Rodyti daugiauRodyti mažiau
Renginys Data / Laikas Renginio vieta Kaina  
Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai Š 2024-10-05 19:00 MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius 18.70 - 25.00
Renginys Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai
Data / Laikas Š 2024-10-05 19:00
Renginio vieta MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Kaina 18.70 - 25.00
Svarbi informacija

Laikas: Spalio 5 d. 19:00
Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)
Renginio trukmė: 120 min.
Kalba: ukrainiečių k. su lietuvių k. subtitrais
Amžiaus cenzas: 14+
Nuolaidos: studentams, moksleiviams, senjorams, žmonėms su negalia.
Spektaklyje naudojama garsi muzika

Pavėlavę žiūrovai į salę neįleidžiami.


Renginio organizatorius prisiima atsakomybę dėl renginio ir jo kokybės. Bilietai nekeičiami ir pinigai už juos negrąžinami (įskaitant atvejį, kai neapsilankoma renginyje). Renginį atšaukus ar nukėlus, dėl bilietų ir pinigų grąžinimo sprendimą priima ir už pinigų gražinimą, nuostolių atlyginimą atsako organizatorius. Bilietų platintojas veikia tik kaip atsiskleidęs tarpininkas, todėl neatsako už pinigų grąžinimą, nuostolių atlyginimą. Dėl pinigų gražinimo kreiptis reikia į renginio organizatorių. Daugiau informacijos apie bilietų grąžinimus rasite „Vartotojų taisyklėse“ čia.

Renginio vieta
MENŲ SPAUSTUVĖ
Šiltadaržio g. 6 Vilnius Lietuva
Organizatorius
Teatro informacijos centras VšĮ
Minties g. 34-26 Vilnius
Įmonės kodas: 305595989
PVM kodas ND
Renginys Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai
Data / Laikas Š 2024-10-05 19:00
Renginio vieta MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Kaina 18.70 - 25.00
Kitos datos Tas pats organizatorius Ta pati renginio vieta
Pirkti bilietą Sirenos'24: Pleasant Island Sirenos'24: Pleasant Island MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Pleasant Island /Out Of The Blue ABONEMENTAS Sirenos'24: Pleasant Island /Out Of The Blue ABONEMENTAS - MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Out Of The Blue Sirenos'24: Out Of The Blue MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Paieška nedavė rezultatų
Loading...
Perkrauti