logo
Pasirinkite periodą
Paieška žemėlapyje
Meniu

Sirenos'24: Out Of The Blue

K 2024-10-03 19:00
MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius

Spektaklio kūrėjai ir atlikėjai: Silke Huysmans ir Hannes Dereere
Dramaturgas: Dries Douibi
Garsas: Lieven Dousselaere
Konsultantas: Pol Heyvaert
Technika ir metodai: Korneel Coessens, Piet Depoortere, Koen Goossens ir Babette Poncelet
Prodiuseris: CAMPO (Belgija)
Koprodukcija: Bunker (Liubliana), De Brakke Grond (Amsterdamas), Noorderzon - Festival of Performing Arts and Society (Groningenas), Zürcher Theater Spektakel (Ziurichas), Beursschouwburgm Kunstenfestivaldesarts (Briuselis), PACT Zollverein (Esenas), Théâtre de la Ville (Paryžius), Festival d’Automne à Paris (Paryžius)
Rezidencijos: Kunstenwerkplaats, Pilar, Bara142 (Toestand), De Grote Post, 30CC, GC De Markten & GC Felix Sohie 
Kūrybinė komanda dėkoja: John Childs, Henko De Stigter, Patricia Esquete, Iason-Zois Gazis, Jolien Goossens, Matthias Haeckel, An Lambrechts, Ted Nordhaus, Maureen Penjueli, Surabhi Ranganathan, Duygu Sevilgen, Joey Tau, Saskia Van Aalst, Kris Van Nijen, Vincent Van Quickenborne, Annemiek Vink ir visiems žmonėms, padėjusiems transkribuoti tekstus

Premjera: 2022
Trukmė: 60 min.
Kalba: anglų k. su lietuvių k. subtitrais                           

Du jauni, bet Europos didžiųjų teatrų scenose jau pelnę pripažinimą dokumentinio teatro kūrėjai – Silke Huysmans ir Hannesas Dereere’as – dirba išskirtinai prie aplinkosauginių temų ir kiekvienam kūriniui ruošiasi itin kruopščiai. Kūrybinis procesas paprastai prasideda meniniu-moksliniu-žurnalistiniu tyrimu, pokalbiais su žmonėmis, atsidūrusiais įvykių sūkuryje, ir su ekspertais. Rezultatas – svarbias, universalias temas liečiantis dokumentinis scenos kūrinys. Šiemet „Sirenose“ pristatomi du spektakliai iš jų sukurtos aplinkosauginės trilogijos.

Spektaklis „Out of the Blue“ – tai trečioji trilogijos dalis, skirta povandeniniam pasauliui.

Dažnai girdime sakant, kad apie mėnulio paviršių žinome daugiau nei apie vandenyno dugną. Mokslininkų teigimu, tik 10 procentų vandenyno dugno yra ištirta ir kartografuota, tai išties labai mažai.

Po pripažinimo sulaukusių spektaklių „Kalnakasybos istorijos“ ir „Malonioji sala“ Silke Huysmans ir Hannesas Dereere pristato paskutinę trilogijos apie kalnakasybą dalį. Šį kartą jie sutelkia dėmesį į visiškai naują pramonės šaką – giliavandenę kasybą. Senkant sausumos ištekliams ir juos pereikvojant, kasybos bendrovės atsigręžia į vandenyną. 2021 metų pavasarį atokiame Ramiojo vandenyno ruože susitinka trys laivai. Vienas jų priklauso Belgijos įmonei „Deme-Gsr“. Keturių kilometrų gylyje po vandeniu jų kasybos robotas skrodžia dugną ieškodamas metalų. Kitame laive operaciją atidžiai stebi tarptautinė jūrų biologų ir geologų komanda. Trečiame laive – liūdnai pagarsėjusiame „Rainbow Warrior“ – „Greenpeace“ aktyvistai protestuoja prieš šią naują, ateities ekologines katastrofas žadančią pramonę.

Iš savo nedidelio buto Briuselyje Silke ir Hannesas palydoviniu ryšiu susisiekia su visais trimis laivais. Kiekvienas jų atstovauja kuriam nors iš viešų diskusijų ramsčių: pramonei, mokslui ir viešajam interesui. Per daugybę interviu ir kitų pokalbių sukuriamas išsamus šios naujos pramonės šakos vaizdas. Kūrinyje bandoma užfiksuoti potencialiai lemiamą Žemės istorijos momentą. Kaip giliai gali rausti kasybos bendrovės ir ko mes, žmonija, iš tikrųjų siekiame? Kokių kyla iššūkių ir pavojų? Kas laukia ateityje?

Kūrėjai apie spektaklį

Kasyba ir naudingosios iškasenos – retos temos teatre. Galbūt kiek dažniau pasitaiko vizualiuosiuose menuose, nes ten dirbama su įvairiomis žaliavomis. Iš tiesų tai viskas, kas mus supa, yra žaliavos, ir įdomu sužinoti, iš kur ir kaip jos mus pasiekė.

Dirbti prie šio projekto buvo labai sudėtinga, ir galiausiai spektaklis išėjo apie mus pačius. Stengėmės, kad mūsų nuomonės ir jausmai būtų matomi. Pavadinimas „Out of the Blue“ reiškia išteklių išgavimą iš žydrųjų vandenyno gelmių. Tačiau mėlyna spalva taip pat reiškia ir liūdesį, kuris mus persekiojo kuriant spektaklį. Žinome, kad pasaulio ateitis niūri. Mus kasdien pasiekia naujienos apie blogėjančią ekologinę situaciją. Giliavandenė kasyba – dar vienas būdas alinti Žemės išteklius, tačiau mums sakoma, kad tai mums padės išlipti iš „liūdnos“ situacijos.

Vandenynai priklauso mums visiems: tai bendras žmonijos paveldas, susijęs su mūsų planetos ateitimi. Ar vis dar norime užsiimti tokia Žemės resursų eksploatacija? Ką šiandien galvoja mokslininkai, kai su kiekvienu atradimu jiems kyla tūkstančiai naujų klausimų? Įmonės naudojasi jais savo tikslams pasiekti. Organizacija „Greenpeace“ faktus naudoja savo pasakojimams kurti. Mokslininkai padeda suprasti tai, kas galėjo likti paslaptyje. O gal kartais geriau nežinoti?

 

Silke Huysmans ir Hannes Dereere

Silke Huysmans (g. 1989, Brazilija) studijavo dramaturgiją KASK menų mokykloje Gente, o Hannes Dereere (g. 1990, Belgija) – teatro mokslus Gento universitete. Abu menininkai, šiuo metu gyvenantys Briuselyje, savo darbuose tyrinėja žurnalistikos ir dokumentikos elementų naudojimo teatre būdus. Jų meninės praktikos pagrindas – išsamūs lauko tyrimai. Nuo 2016 iki 2022 metų jie dirbo prie ilgalaikio tyrimo, kaip kasybos verslas veikia aplinką, jo rezultatas – scenos darbų trilogija.

Pirmosios trilogijos dalies „Kalnakasybos istorijos“ (Mining stories) premjera įvyko Briuselio „Beursschouwburg“ (2016). Ruošdamiesi šiam spektakliui Silke ir Hannesas buvo nuvykę ir dirbo Brazilijoje, vietovėje, kur Silke užaugo. 2015 metais griuvus užtvankai, šią vietą užtvindė toksiškos atliekos, sukeldamos vieną didžiausių su kasyba susijusių ekologinių katastrofų naujausių laikų istorijoje. Spektaklis „Kalnakasybos istorijos“ buvo atrinktas į 2017 metų „Het TheaterFestival“ (Belgija) ir pelnė pagrindinį 2018 metų „Zürcher Theater Spektakel“ (Šveicarija) prizą.

2019 metais įvyko antrosios trilogijos dalies „Malonioji sala“ (Pleasant Island) premjera festivalyje „Kunstenfestivaldesarts“ Briuselyje. 

Trilogiją užbaigia darbas „Out of the Blue“ (liet. „Kaip iš giedro dangaus“). Šiame spektaklyje Silke ir Hannesas žvelgia į kasybos ateitį sutelkdami dėmesį į Belgijos giliavandenės kasybos bendrovę. Per interviu ir kitus pokalbius autoriai pateikia išsamų besiformuojančios pramonės šakos vaizdą. Kūrinio premjera įvyko 2022 metais festivalyje „Kunstenfestivaldesarts“.

Renginio nuoroda: http://www.sirenos.lt

Rodyti daugiauRodyti mažiau
Renginys Data / Laikas Renginio vieta Kaina  
Sirenos'24: Out Of The Blue K 2024-10-03 19:00 MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius 17.00 - 23.00
Renginys Sirenos'24: Out Of The Blue
Data / Laikas K 2024-10-03 19:00
Renginio vieta MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Kaina 17.00 - 23.00
Svarbi informacija

Laikas: Spalio 3 d. 19:00
Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)
Renginio trukmė: 60 min.
Kalba: anglų k. su lietuvių k. subtitrais
Nuolaidos: studentams, moksleiviams, senjorams, žmonėms su negalia.
Pavėlavę žiūrovai į salę neįleidžiami.


Renginio organizatorius prisiima atsakomybę dėl renginio ir jo kokybės. Bilietai nekeičiami ir pinigai už juos negrąžinami (įskaitant atvejį, kai neapsilankoma renginyje). Renginį atšaukus ar nukėlus, dėl bilietų ir pinigų grąžinimo sprendimą priima ir už pinigų gražinimą, nuostolių atlyginimą atsako organizatorius. Bilietų platintojas veikia tik kaip atsiskleidęs tarpininkas, todėl neatsako už pinigų grąžinimą, nuostolių atlyginimą. Dėl pinigų gražinimo kreiptis reikia į renginio organizatorių. Daugiau informacijos apie bilietų grąžinimus rasite „Vartotojų taisyklėse“ čia.

Renginio vieta
MENŲ SPAUSTUVĖ
Šiltadaržio g. 6 Vilnius Lietuva
Organizatorius
Teatro informacijos centras VšĮ
Minties g. 34-26 Vilnius
Įmonės kodas: 305595989
PVM kodas ND
Renginys Sirenos'24: Out Of The Blue
Data / Laikas K 2024-10-03 19:00
Renginio vieta MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Kaina 17.00 - 23.00
Kitos datos Tas pats organizatorius Ta pati renginio vieta
Pirkti bilietą Sirenos'24: Pleasant Island Sirenos'24: Pleasant Island MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Pleasant Island /Out Of The Blue ABONEMENTAS Sirenos'24: Pleasant Island /Out Of The Blue ABONEMENTAS - MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Paieška nedavė rezultatų
Loading...
Perkrauti