logo
Pasirinkite periodą
Paieška žemėlapyje
Meniu

Sirenos'24: Šiandien niekas nežuvo

K 2024-10-10 19:00
MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius

Režisierė: Nina Khyzhna
Kompozitorius: Nick Acorne
Atlikėjai: Artem Vusyk, Dmytro Tretiak, Vladyslava Chentsova, Nina Khyzhna
Spektaklį parėmė: Monika Knegel, Victoria Fux
Prodiuseriai: Teatr Neft (Ukraina), Theatre im Bahnhof (Austrija)

Premjera: 2022
Trukmė: 90 min
Kalba: ukrainiečių ir anglų k. su lietuvių k. subtitrais
Amžiaus cenzas: 17+
* Spektaklyje groja garsi muzika, vartojami keiksmažodžiai

Miestas skendėjo prieblandoje ir jausmas buvo toks keistas. Kažkoks pilkas rūkas, tarsi nematomas, bet jį nuolat jauti, net kai kvėpuoji. Ir viskas aplink atrodo užteršta. Nežinau net, kaip paaiškint. Visi pastatai vienodi, visos gatvės vienodos, žmonės atrodo tokie panašūs... Ir viskas taip niūru. Atrodo, kad jie kažką padarė mūsų orui... Velnias, tai – mano miestas, aš jį gerai pažįstu, bet jie čia atnešė mirties kvapą. 

citata iš spektaklio

Miestas, kuriame gyvename, – mūsų išplėstinė asmeninė erdvė, kuri yra tokio dydžio, kiek mes kasdien pajėgūs apeiti, pamatyti, apglėbti mintimis. Tai mūsų pasirinktos gatvės, aikštės, suoliukai, kavinės, – vietos, kuriose jaučiamės saugiai, jaukiai. Tačiau kas nutinka, kai mylimo miesto arterijas drasko okupantų kariuomenės tankai? 

Charkivo kūrėjai (teatras „Nafta“) su režisiere Nina Khyzhna priešakyje dokumentiniu spektakliu „Šiandien niekas nežuvo“ atveria savo miesto, savo pačių ir kolektyvines Ukrainos traumas. Spektaklyje svarbus vaidmuo tenka judesiui, fizinei patirčiai ir fiziniam buvimui su žiūrovais. Muziką spektakliui sukūrė kompozitorius Nickas Acorne’as. 

„Šiandien niekas nežuvo“ – tai kūrinys, paremtas Ukrainos karių, savanorių ir spektaklio kūrėjų pasakojimais, apmąstymais ir įžvalgomis apie vidines transformacijas, vertybių perkainojimą, laiko bei erdvės suvokimą ir priklausymo jausmą. 

Pasakodami savo ir kitų asmenines istorijas, ukrainiečiai apmąsto patirtis, į kurias juos įstūmė karas: mirties artumą, nuolatines saugios vietos paieškas, pyktį, nuovargį, gyvenimą svetimose vietose ir nesibaigiančius ginčus su pacifizmo gynėjais. Reaguodami į Vakarų Europos visuomenėje vyraujančias „taikos bet kokia kaina“, atsiribojimo ir „karo nuovargio“ idėjas, jie skelbia manifestą: 

„Mes nežinome, kiek ilgai truks šis karas, kas grįš namo, kas liks gyvas ir kokia bus mūsų laisvės kaina. Mes neplanavome tapti kariais, savanoriais, medikais ar palikti namus. Mes nepasirinkome šio karo, bet privalome jį laimėti. Šis spektaklis buvo sukurtas siekiant suteikti balsą mūsų draugams, kurie dabar rizikuoja gyvybe, kad apgintų tai, ką mes mylime.“ 

Teatras „Nafta“

Teatras „Nafta“ yra alternatyvus nepriklausomas teatras, įkurtas Charkive 2018 metais.

„Nafta“ – atvira teatro platforma, neturinti nuolatinės trupės ir nesivadovaujanti klasikiniais kanonais. Aktoriai, režisieriai, muzikantai, choreografai ir dailininkai gali prisijungti prie „Naftos“ su savo idėjomis, suburti komandą ir incijuoti naują teatro projektą.

Pasak pačių kūrėjų, „Nafta“ – tai atvirumas, eksperimentai, naujos formos ir kūrybinė sinergija. Tikslai, kuriuos sau kelia menininkai, – „griauti standartus, ardyti rėmus ir degti turiniu“.


Nina Khyzhna – ukrainiečių teatro režisierė, aktorė ir atlikėja, pedagogė ir choreografė. Studijavo teatro ir kino aktorystę Charkivo nacionaliniame Kotliarevskio menų universitete. Dirbo Europos teatruose Lenkijoje (alternatyvusis teatras BRAMA, „Teatr Powszechny“), Slovakijoje ir Austrijoje. Įvairiuose teatro projektuose Nina bendradarbiauja su nepriklausomais Ukrainos teatrais „Teatr beautiful flowers“, teatras „Nafta“, „Varta“. Kaip aktorė ir atlikėja, ji dirbo Charkivo Taraso Ševčenkos akademiniame ukrainiečių dramos teatre ir Charkivo valstybiniame vaikų ir jaunimo teatre. Jos spektakliai apkeliavo Lenkijos, Vokietijos, Italijos, Ukrainos scenas. Nina dirba fizinio teatro, performanso meno ir dokumentikos srityse.

Renginio nuoroda: http://www.sirenos.lt

Rodyti daugiauRodyti mažiau
Renginys Data / Laikas Renginio vieta Kaina  
Sirenos'24: Šiandien niekas nežuvo K 2024-10-10 19:00 MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius 17.00 - 23.00
Renginys Sirenos'24: Šiandien niekas nežuvo
Data / Laikas K 2024-10-10 19:00
Renginio vieta MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Kaina 17.00 - 23.00
Svarbi informacija

Laikas: Spalio 10 d. 19:00
Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)
Renginio trukmė: 90 min.
Kalba: ukrainiečių ir anglų k. su lietuvių k. subtitrais
Amžiaus cenzas: 17+
Nuolaidos: studentams, moksleiviams, senjorams, žmonėms su negalia.
Spektaklyje groja garsi muzika, vartojami keiksmažodžiai

Pavėlavę žiūrovai į salę neįleidžiami.


Renginio organizatorius prisiima atsakomybę dėl renginio ir jo kokybės. Bilietai nekeičiami ir pinigai už juos negrąžinami (įskaitant atvejį, kai neapsilankoma renginyje). Renginį atšaukus ar nukėlus, dėl bilietų ir pinigų grąžinimo sprendimą priima ir už pinigų gražinimą, nuostolių atlyginimą atsako organizatorius. Bilietų platintojas veikia tik kaip atsiskleidęs tarpininkas, todėl neatsako už pinigų grąžinimą, nuostolių atlyginimą. Dėl pinigų gražinimo kreiptis reikia į renginio organizatorių. Daugiau informacijos apie bilietų grąžinimus rasite „Vartotojų taisyklėse“ čia.

Renginio vieta
MENŲ SPAUSTUVĖ
Šiltadaržio g. 6 Vilnius Lietuva
Organizatorius
Teatro informacijos centras VšĮ
Minties g. 34-26 Vilnius
Įmonės kodas: 305595989
PVM kodas ND
Renginys Sirenos'24: Šiandien niekas nežuvo
Data / Laikas K 2024-10-10 19:00
Renginio vieta MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Kaina 17.00 - 23.00
Kitos datos Tas pats organizatorius Ta pati renginio vieta
Pirkti bilietą Sirenos'24: Pleasant Island Sirenos'24: Pleasant Island MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Pleasant Island /Out Of The Blue ABONEMENTAS Sirenos'24: Pleasant Island /Out Of The Blue ABONEMENTAS - MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Out Of The Blue Sirenos'24: Out Of The Blue MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Paieška nedavė rezultatų
Loading...
Perkrauti