logo
Pasirinkite periodą
Paieška žemėlapyje
Meniu

Sirenos'24: Vidinis paveikslas

T 2024-10-09 19:00
Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Vilnius

Koncepcija ir sukūrimas: El Conde de Torrefiel, atlikėjai
Tekstas ir režisūra: Tanya Beyeler, Pablo Gisbert 
Atlikėjai: Gloria March, Julian Hackenberg, Mauro Molina, David Mallols, Anaïs Doménech, Carmen Collado 
Scenografija: Maria Alejandre ir Estel Cristià 
Kostiumai: El Conde de Torrefiel
Skulptūros: Mireia Donat Melús 
Robotų dizainas: José Brotons Plà 
Scene shifter: Miguel Pellejero 
Šviesų dizainas: Manoly Rubio García
Garso dizainas: Rebecca Praga, Uriel Ireland
Scenografijos konstrukcija: Diego Sánchez (Los Reyes del Mambo), Isaac Torres, Miguel Pellejero 
Techninis koordinavimas: Isaac Torres 
Garso inžinierius: Uriel Ireland
Šviesų inžinierius: Roberto Baldinelli 
Vadyba: Haizea Arrizabalaga
Executive Production CIELO DRIVE
Sklaida: Alessandra Simeoni 
Spektaklio sukūrimą parėmė: CEC – Generalitat de Catalunya, TEM Teatre Musical de Valencia, Centro Párraga de Murcia.
Prodiuseris: El Conde de Torrefiel (Ispanija)
Koprodukcija: Wiener Festwochen (Viena), Festival d’Avignon, Grec Festival (Barselona), Conde Duque (Madridas), Kunstenfestivaldesarts (Briuselis), Le Grütli - Centre de production et de diffusion des Arts vivants (Ženeva), Teatro Piemonte Europa, Festival delle colline Torinesi (Turinas), Points communs – Nouvelle Scène nationale de Cergy-Pontoise – Val d’Oise, Festival d’Automne à Paris, La Villette (Paryžius)

Premjera: 2022
Trukmė: 90 min
Kalba: subtitrai anglų ir lietuvių k.
Amžiaus cenzas: 14+
* Spektaklyje naudojamos ryškios šviesos ir groja garsi muzika 

Erdvė, kurioje įsikuria spektaklis, – tai šiuolaikinio meno galerijos ekspozicija, joje du vyrai kabina abstraktų paveikslą, kurį netrukus pamatys lankytojai. Nuo pat pirmos akimirkos Ispanijos kūrėjų duetas El Conde de Torrefiel (isp. Torefielio grafas) imasi apnuoginti teatrinės fikcijos kūrimo mechanizmą. Per asociacijas, ženklų ir formų simetriją, aštrią ir lakonišką dramaturgiją, girdint personažų (o gal savo?) mintis, tiesiai prieš žiūrovų akis tarsi sapne skleidžiasi vis naujų formų įgaunanti fikcija. O gal tikrovė? 

Tvirtai ir ramiai vesdami žiūrovus pasirinktu santykio tarp fikcijos ir tikrovės tyrinėjimo keliu, kūrėjai atskleis, kad pagrindinis teatro mechanizmo komponentas yra mūsų vaizduotė. O paskui privers suabejoti, ar gyvendami vaizdų civilizacijoje, jau atbukę nuo jų gausos ir raiškos įvairovės, mes vis dar gebame atskirti fikciją nuo tikrovės. 

Garsus ispanų kūrėjų duetas Tanya Beyeler ir Pablo Gisbert „Vidinį paveikslą“ kuria kaip „poetinę užduotį, kurioje tyrinėjami pamatiniai fikcijos sąvokos principai, nuolat besiginčijantys su gravitacijos dėsniu, kuriam pavaldūs kūnai“. 

Kaip užkoduota pavadinime, šis spektaklis – tai abstraktus kūrinys, teigiantis, kad iš tiesų tikrovė nėra tokia tvirta, stabili ir nekintama, kaip mes norėtume. Ji, pasak kūrėjų, gali bet kurią akimirką transformuotis ar suskilti, mums susidūrus su karu, pandemija ar stichine nelaime. Tai vizualiojo teatro kūrinys, balansuojantis ant sapno ir realybės, sąmonės ir pasąmonės sankirtos.

Kūrėjai apie spektaklį

Kas yra tikrovė?
Tai dalykas, kuris neišnyksta, kai nustoji juo tikėti.

 Philip K. Dick

Žodis „tikrovė“ žmonių kalboje atsirado palyginti neseniai, vos prieš 1000 metų. Graikai neturėjo sąvokos šiam reiškiniui įvardyti, o jų individualią ir kolektyvinę egzistenciją valdė fantastinė mitų logika: vidinių išgyvenimų įkvėpti pasakojimai, kurių nepaprasti vaizdiniai tiesiogiai veikė sąmonę ir padėdavo susiorientuoti materialiame gyvenime. „Tikrovės“ sąvoką pirmieji įvardijo romėnai, siekdami apibrėžti pačias įvairiausias egzistuojančių daiktų ir veiksmų formas, kol galiausiai semantiniame lauke nusistovėjo dabartinė tikrovės samprata.

Šiuo kūriniu siekiame scenoje perteikti paralelinės sunkiai apčiuopiamos istorijos vaizdą, kuriame atsispindi tai, ką randame tarp materialaus gyvenimo raukšlių, tarp visų įgriuvų ir kelių, vaiduokliškai kertančių egzistenciją ir savitai sudarančių popaviršinį sluoksnį, kalbantį apie žmones – tiek individualiai, tiek kolektyviai.

El Conde de Torrefiel

El Conde de Torrefiel yra Barselonoje dirbantis duetas, kurį sudaro dramaturgai Tanya Beyeler ir Pablo Gisbert. Menininkai siekia suvokti sąsajas tarp kalbos nulemto daiktų racionalumo ir prasmės, tarp sąvokų abstraktumo ir įsivaizduojamo ar simbolinio jų santykio su vaizdu. Kūrėjai ieško vizualinės ir tekstinės estetikos, kur koegzistuotų teatras, choreografija, literatūra ir vizualieji menai. Šiuo metu daugiausia dėmesio skiria XXI amžiui ir dabartiniam to, kas asmeniška, ir to, kas politiška, santykiui. Jų teatras atkuria ketvirtąją sieną, kad būtų galima grįžti prie kolektyvinio jausmingumo: kūrėjai stengiasi ne fiziškai paveikti žiūrovus, bet juos emociškai sujaudinti, kad grąžintų aktyvaus liudininko vaidmenį ir kad patirdami kūrinius žiūrovai kaip įmanoma geriau suvoktų savo pačių pojūčius ir įspūdžius. Tanyios Beyeler ir Pablo Gisberto teatras kalba apie šiuolaikinį pasaulį, bet neformuoja dogmatinio mąstymo ir neskatina išsamios politinės analizės, nes, anot jų, „kūriniai turi atsiverti klausimais, o ne užsibaigti postulatais“. Tai emocijų, poezijos, dabarties teatras, kuriame subjektyvumas laisvai gali egzistuoti šiuolaikinio kolektyvinio gyvenimo dviprasmybių akivaizdoje.

Renginio nuoroda: http://www.sirenos.lt

Rodyti daugiauRodyti mažiau
Renginys Data / Laikas Renginio vieta Kaina  
Sirenos'24: Vidinis paveikslas T 2024-10-09 19:00 Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Vilnius 17.00 - 40.00
Renginys Sirenos'24: Vidinis paveikslas
Data / Laikas T 2024-10-09 19:00
Renginio vieta Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Vilnius
Kaina 17.00 - 40.00
Svarbi informacija

Laikas: Spalio 9 d. 19:00
Vieta: Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Naujoji salė (Gedimino pr. 4, Vilnius)
Renginio trukmė: 90 min.
Kalba: subtitrai anglų ir lietuvių k.
Amžiaus cenzas: 14+
Nuolaidos: studentams, moksleiviams, senjorams, žmonėms su negalia.
Spektaklyje naudojamos ryškios šviesos ir groja garsi muzika 

Pavėlavę žiūrovai į salę neįleidžiami.


Renginio organizatorius prisiima atsakomybę dėl renginio ir jo kokybės. Bilietai nekeičiami ir pinigai už juos negrąžinami (įskaitant atvejį, kai neapsilankoma renginyje). Renginį atšaukus ar nukėlus, dėl bilietų ir pinigų grąžinimo sprendimą priima ir už pinigų gražinimą, nuostolių atlyginimą atsako organizatorius. Bilietų platintojas veikia tik kaip atsiskleidęs tarpininkas, todėl neatsako už pinigų grąžinimą, nuostolių atlyginimą. Dėl pinigų gražinimo kreiptis reikia į renginio organizatorių. Daugiau informacijos apie bilietų grąžinimus rasite „Vartotojų taisyklėse“ čia.

Renginio vieta
Lietuvos nacionalinis dramos teatras
Gedimino pr. 4, Vilnius Vilnius Lietuva
Organizatorius
Teatro informacijos centras VšĮ
Minties g. 34-26 Vilnius
Įmonės kodas: 305595989
PVM kodas ND
Renginys Sirenos'24: Vidinis paveikslas
Data / Laikas T 2024-10-09 19:00
Renginio vieta Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Vilnius
Kaina 17.00 - 40.00
Kitos datos Tas pats organizatorius Ta pati renginio vieta
Pirkti bilietą Sirenos'24: Pleasant Island Sirenos'24: Pleasant Island MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Pleasant Island /Out Of The Blue ABONEMENTAS Sirenos'24: Pleasant Island /Out Of The Blue ABONEMENTAS - MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Out Of The Blue Sirenos'24: Out Of The Blue MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Pirkti bilietą Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai Sirenos'24: Marijos miestas. Apgulties dienoraščiai MENŲ SPAUSTUVĖ, Vilnius
Paieška nedavė rezultatų
Loading...
Perkrauti