logo
Выбрать период
Поиск на карте
Меню

Premjera: PRANAŠYSTĖ. Rež. Justinas Vinciūnas

Вт 29.10.2024 18:30
Valstybinis jaunimo teatras, Vilnius

Peter Handke

Režisierius: Justinas Vinciūnas
Kompozitorius: Andrius Kairys
Vaidina: Algirdas Latėnas, Vidas Petkevičius, Saulius Sipaitis, Gediminas Storpirštis

Peteris Handke’ė – austrų rašytojas, 2019 m. apdovanotas Nobelio literatūros premija už „paveikų darbą, su lingvistiniu išradingumu tiriančiu periferiją ir žmogaus patirties išskirtinumą“. Pagrindinės autoriaus kūrybos temos – žmogų supanti realybė, kalbos ribų ir subjektyvios tiesos paieškos. „Pranašystė“ sukurta ankstyvuoju rašytojo kūrybos laikotarpiu, kai autoriui tebuvo dvidešimt dveji. Šį kūrinį, kaip ir kitas 1964–1966 m. parašytas pjeses, autorius priskyrė vadinamosioms kalbinėms pjesėms. Pjesėje nėra veiksmo, siužeto linijų, scenografijos: visas dėmesys sutelkiamas į žodį.

Pradžioje buvo žodis – fonetika ir ritmas buvo pirmieji elementai, patraukę jauniausios kartos režisieriaus Justino Vinciūno dėmesį. Jis ieškojo būdų perteikti šį tekstą kaip muziką, sudėlioti jo ritminę partitūrą. Galiausiai kilo klausimas: o kur yra žmogus?

Atsakymo į šį klausimą kartu su režisieriumi scenoje ieško vyriausios kartos teatro aktoriai: Algirdas Latėnas, Vidas Petkevičius, Saulius Sipaitis, Gediminas Storpirštis – tikrieji teatro scenos grandai, iš aktyvaus gyvenimo jau tarytum pasitraukianti karta. Pasak režisieriaus, šių aktorių patirtis ir tampa kontrapunktu formalistiniam pjesės stiliui. Jų lūpose pranašystė suskamba ir it Biblinė metafora, ir kaip absurdiška, autoironiška odė kasdienybei. Pjesėje paminėti keturi skaitovai A, B, C ir D spektaklyje įgyja benamių pavidalą. Visi jie atsisakę apčiuopiamų nuosavybės formų – stebėtojai, pakilę virš kasdieniško gyvenimo.

Spektaklyje Handke’ės tekstas persipina su autentiškais aktorių pastebėjimais, gyvenimiškomis situacijomis, ir tai byloja apie žmogaus vietos, identiteto paiešką absurdiškos tikrovės akivaizdoje. Handke’ės kūrinys pasiūlo realybės anapus žodžių galimybę. Nuo žaidimo formomis išgelbėja ir pats skaitymo aktas: skaitantysis susiduria su paslaptinga forma, kurios reikšmė nepažini, tačiau tik ją artikuliuodamas jis gali pamėginti atrasti turinį. Šitaip, atsispiriant nuo vidinio žinojimo ar jo įspūdžio, braunamasi į mums nematomą teksto realybę. Tai realybė, iškilusi prieš atsirandant sąvokoms. Todėl „Pranašystė“ gali suskambėti tiems, kuriuos lydi realybės netikrumo jausmas. Ši pjesė yra, kad ir nedidelė, bet visgi paguoda, bylojanti apie kažkur anapus besislepiančią tiesą, – sako režisierius Justinas Vinciūnas.

 

Premjera: 2024 m. spalio 29 d.
Daugiau apie spektaklį

Показать большеПоказать меньше
Мероприятие Дата / Время Место проведения Цена  
Premjera: PRANAŠYSTĖ. Rež. Justinas Vinciūnas Вт 29.10.2024 18:30 Valstybinis jaunimo teatras, Vilnius 12.99
Мероприятие Premjera: PRANAŠYSTĖ. Rež. Justinas Vinciūnas
Дата / Время Вт 29.10.2024 18:30
Место проведения Valstybinis jaunimo teatras, Vilnius
Цена 12.99
Полезная информация
DĖMESIO. Vėluojantys žiūrovai į spektaklį neįleidžiami.

Durys atidaromos: 30 min. iki spektaklio pradžios
Renginio trukmė: 1 val.
Pertraukos: nėra
Vaikai nemokamai neįleidžiami.
Amžiaus cenzas: Žiūrovai į spektaklį įleidžiami nuo 16 metų.
Nuolaidos: netaikomos

Организатор мероприятия берет на себя ответственность за мероприятие и его качество. Билеты не подлежат обмену и возврату (в том числе в случае непосещения). В случае отмены или переноса мероприятия организатор несет ответственность за принятие решения о возврате билетов и возмещении расходов и несет ответственность за возмещение и ущерб. Распространитель билетов действует только как независимый агент и не несет ответственности за возврат или ущерб. Возврат билетов должен быть запрошен у организатора мероприятия. Для получения дополнительной информации о возврате билетов, пожалуйста, ознакомьтесь с "Потребительской политикой" здесь.
 
 
Место проведения
Valstybinis jaunimo teatras
Arklių g. 5 Vilnius Литва
Организатор
Valstybinis jaunimo teatras
Arklių g. 5, Vilnius
gerda@jaunimoteatras.lt / +370 678 05864
Рег. №: 190754079
НСО ND
Мероприятие Premjera: PRANAŠYSTĖ. Rež. Justinas Vinciūnas
Дата / Время Вт 29.10.2024 18:30
Место проведения Valstybinis jaunimo teatras, Vilnius
Цена 12.99
Другие даты Тот же организатор То же место проведения
Купить билет Premjera: PRANAŠYSTĖ. Rež. Justinas Vinciūnas Premjera: PRANAŠYSTĖ. Rež. Justinas Vinciūnas Valstybinis jaunimo teatras, Vilnius
Купить билет Premjera: PRANAŠYSTĖ. Rež. Justinas Vinciūnas Premjera: PRANAŠYSTĖ. Rež. Justinas Vinciūnas Valstybinis jaunimo teatras, Vilnius
По вашему запросу ничего не найдено
Загрузка...
Перезагрузить